Nulstil
Filter
Luk
Parfumeallergi
Sund viden fra apoteket

Sådan undgår du at få parfumeallergi

Parfumeallergi er en allergisk kontakteksem, der opstår på grund af direkte hudkontakt med parfumestoffer. Op til 4 % af den danske befolkning har parfumeallergi, og problemet er mest udbredt blandt kvinder. Parfumeallergi forsvinder desværre aldrig. Sæt derfor i stedet fokus på, hvordan du undgår det.
Sund viden fra apoteket

Unges tabuer

Det er ikke altid nemt at være teenager. Begge køn kan få daglige udfordringer, som føles pinlige. Men husk: På apoteket kan du altid få gode råd – helt anonymt og trygt.
Sund viden fra apoteket

Hoste og hostestillende medicin

Hoste er en refleks, du skal være glad for at være udstyret med. For refleksen bliver udløst, når du har noget i luftvejene. Hvis der sidder noget og spærrer, vurderer kroppen det intuitivt som en trussel mod evnen til at trække vejret og få ilt. Men blot lidt støv, pus, pollen eller slim kan irritere fimrehårene i luftvejene så meget, at det udløser hosteanfald. Og her er hostestillende medicin en hjælp.
Sund viden fra apoteket

Allergi - apoteket rådgiver om allergibehandling

25% af alle voksne danskere har høfeber. Jo bedre din høfeber bliver behandlet, jo bedre har du det. Men nok så vigtigt: Jo mindre udvikler den sig! For hvis din høfeber er underbehandlet eller helt ubehandlet, bliver du mere og mere følsom over for det, du reagerer allergisk på.
Sund viden fra apoteket

Dårligt nyt til pollenallergikere

Siden 1985 har Astma-Allergi Danmark hver eneste dag målt, hvor mange pollen, der er i den danske luft. Det giver pollenallergikere mulighed for justere medicinen, og desværre bliver det mere og mere aktuelt at oplyse om pollen. Der bliver nemlig flere allergikere, og pollensæsonen er blevet længere og værre.
Forkølelsessår behandling
Sund viden fra apoteket

Behandling af forkølelsessår

Forkølelsessår skyldes en herpesvirus, som ca. 80 % af Danmarks befolkning har. Hos nogle ligger virussen i dvale, og andre får forkølelsessår 2-3 gang om året. Typisk i forbindelse med nedsat immunforsvar, forkølelse og influenza - og derfor er vinteren højsæson.
Sund viden fra apoteket

Hjælp - forkølelsen kommer!

Vintermånederne er traditionelt sæson for forkølelse. Årsagen er især, at vi opholder os indenfor, hvor vi er tættere på hinanden. Jo tættere kontakt, og jo flere mennesker, jo større risiko for, at forkølelse kan smitte. Forkølelse er nemlig en virus.
Sund viden fra apoteket

Fødevareallergi og - intolerance

At være overfølsom over for visse fødevarer kan give mange forskellige symptomer, der minder om alt fra høfeber og astma til eksem og turistmave. Men hvornår er det allergi, og hvornår er det ”bare” intolerance? Og ikke mindst: Hvordan diagnosticerer og behandler man?
Sund viden fra apoteket

Overbelastning kan udløse stress

Kend og erkend din stress før den gør dig syg. Stress er noget, der bliver talt og skrevet meget om. Mange kalder det en ”folkesygdom”, men stress er ikke nogen sygdom. Stress er en tilstand, hvor du er belastet, fordi du oplever større krav end dine ressourcer kan honorere. Hvis belastningen varer i lang tid, kan stress udløse både psykiske og fysiske følgesygdomme.
Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du din høfeber

Der findes ikke nogen facitliste over, hvordan du behandler din høfeber bedst muligt. For det er individuelt, hvordan vi mennesker reagerer på de forskellige typer høfebermedicin. Men grundlæggende handler det om så vidt muligt at reducere berøringen med pollen og at bruge medicin med antihistamin.
Sund viden fra apoteket

Høfeber og pollenallergi: Sådan behandler du rigtigt

Hvis du er en af de godt 1 mio. danskere, der lider af høfeber, har du garanteret vænnet dig til at holde øje med dagens pollental og varslinger for de næste par dage. Lær her hvad pollen er, hvilke pollentyper der findes, hvad symptomerne kan være og hvordan du lindrer og behandler.
Sund viden fra apoteket

God håndhygiejne kan forebygge smitte

Hænder er en af de hyppigste smitteveje. Du bruger din hånd til at sige goddag til folk. Til at åbne døre. Til at betale penge. Til at køre indkøbsvognen. Og bagefter til at klø dig i øjet, spise et æble, betjene din mobiltelefon, købe ind og lægge varer på plads i køleskabet.
Sund viden fra apoteket

Forkølet?

Voksne bliver typisk forkølet 2-4 gange om året. Børn lidt oftere. Forkølelse skyldes en virus, der giver infektion i de øvre luftveje.
Sund viden fra apoteket

Tager du overdosis af næsespray?

Når næsens slimhinde svulmer op i forbindelse med en forkølelse, er det fordi, den producerer ekstra immunforsvarsceller. Når næsespray rammer næsens slimhinde, trækker den sig sammen, hvilket giver luft i næsen, så du igen kan trække vejret frit. Du kender sikkert lettelsen over den øjeblikkelige lindring, men kender du også risikoen for misbrug?
Sund viden fra apoteket

Har du hovedpine?

500.000 af os danskere har hovedpine mindst én gang om ugen. Hovedpine har mange niveauer lige fra irriterende gener til invaliderende smerter. Hvis du oplever kraftig hovedpine, bør du tale med din læge. Det samme gælder, hvis hovedpinerne er tilbagevendende, og du ikke kender forklaringen. Her gennemgår vi forskellige typer hovedpiner, og giver tips til at tackle smerter.
Ekspertviden

Gode råd fra farmaceuten om høfeber

”Ca. 4 ud af 10 ved ikke, at de har høfeber, og det er ærgerligt. Deres symptomer bliver ikke lindret, hvilket påvirker deres livskvalitet og nattesøvn. Høfeberen kan accelerere, så den bliver sværere at kontrollere, og kan øge risikoen for at udvikle astma.”
Ekspertviden

Fødevarer kan krydsreagere med pollen

Hvis du er allergisk over for pollen, så har du måske prøvet at få allergiske symptomer, når du spiser visse fødevarer. Årsagen er en såkaldt krydsreaktion, hvor din krop forveksler en bestemt fødevare med pollen.
Sund viden fra apoteket

Allergireaktioner - hvilke typer findes der?

Der findes traditionel 4 forskellige typer allergireaktioner. Bliv klogere på hvilken type du har og læs hvordan du kan behandle de mest udbredte typer af allergi.
Hoste forkølelse
Sund viden fra apoteket

Hoste: Fakta, førstehjælp og behandling

Hoste kommer typisk i forkølelsessæsonen. Her rykker vi nemlig indendørs, og det betyder, at forkølelsesvirus meget nemmere kan smitte. Tit giver forkølelse hoste, der kan vare i flere uger. Men hvad er hoste? Og hvordan kan du behandle og lindre hosten, så du kan få din nattesøvn?
Sund viden fra apoteket

Tips til kløe og strålebehandlet hud

Kløe kan have rigtig mange årsager. Ofte er det en sum af flere årsager, og derfor er det svært at give helt generelle anbefalinger om behandling. Men behandling er vigtigt, for kløe er så udbredt, at det medfører hyppig kontakt til sundhedsvæsenet.
Ekspertviden

Indeklimaet er vigtigt - især for dig med astma og/eller allergi

Klimaet er på dagsordenen mere end nogensinde før. Det er ekstra godt for dig, hvis du er en af de 1,5 mio. danskere, der lever med astma og/eller allergi tæt inde på livet. Men har du styr på klimaet derhjemme? Rigtig mange faktorer har indflydelse på indeklimaet og dermed beboernes velbefindende – også dem, der er så heldige, at de hverken har astma, allergi eller høfeber.
Sund viden fra apoteket

Sæson for influenza og forkølelse

Vinterhalvåret er sæson for infektioner i luftvejene. Den slags smitter nemt gennem luften ved, at en smittet person hoster eller nyser. Men smitten kan også vandre fra person til person, fordi sekret fra luftvejene bliver overført til hænderne og derfra videre til slimhinderne via øjne, næse og mund.
Sund viden fra apoteket

Vil du gerne stoppe med at ryge?

Hvis du skal lykkes med et rygestop, handler det om at kende sig selv. Hvad motiverer dig? Skræmmekampagner om, at rygning dræber? Fakta om hvor hurtigt du opnår sundhedsmæssige gevinster? Økonomi? Eller tips og værktøjer til at hjælpe før, under og efter?
Sund viden fra apoteket

Fire udbredte typer betændelse

Blindtarm, blære, bihuler og hals kan blive betændt. Hvad er betændelse? Hvorfor kommer det? Og hvordan behandler man det? Betændelse er meget udbredt. Det kan være alt fra betændelse i et lille sår eller et øje – til mere alvorlige betændelser. Nogle af de meget udbredte er halsbetændelse, bihulebetændelse, blærebetændelse og blindtarmsbetændelse.
Sund viden fra apoteket

Hold munden sund

Dine tænder skal helst holde hele livet. Mange danskere lever godt med protese, men egne tænder er altid at foretrække. Derfor skal du pleje dem. Både derhjemme i det daglige og ved at passe dine besøg hos tandlægen. Mundhygiejne er vigtig for dine tænder.
Sund viden fra apoteket

Vær parat til allergisæsonen

1 million danskere har høfeber, som er allergi over for pollen fra træer, urter og græs. Flere og flere får allergi, pollensæsonen bliver længere og længere, og pollenmængden bliver større og større. Derfor er det blevet ekstra relevant, at du gør dig parat til sæsonen i god tid. For der kan være pollen i luften allerede i årets første måneder.
Sund viden fra apoteket

Skavanker i øjnene

Udfordringer med øjnene? I hverdagen er du meget afhængig af dit syn. Derfor gælder det om at passe på øjnene. Fx ved at kende de mest udbredte skavanker både børn og voksne kan løbe ind i. Og ikke mindst ved at vide, hvad du skal gøre.
Ekspertviden

Godt nyt om allergi

”Hos Astma-Allergi Danmark er en af vores vigtigste opgaver at informere og rådgive. Naturligvis om behandlingsmetoder men også om, hvad vi forventer, fremtiden bringer. Her fortæller vi om et par spændende aktuelle forskningsprojekter, der har potentiale til at gøre en forskel for mange, der lider af pollenallergi.”
Sund viden fra apoteket

Forårsforkølelse – eller allergi?

Nys, røde øjne og løbenæse er karakteristisk for en forårsforkølelse. Men det kan også være symptomer på allergi. Når pollensæsonen begynder, skal du være ekstra opmærksom på, om du har fået allergi. Hver 3. får ikke behandling – ganske enkelt fordi allergien ikke bliver diagnosticeret.
Rygning
Sund viden fra apoteket

Sådan får du succes med rygestop

Tobaksrøg indeholder flere end 7.000 forskellige stoffer. Blandt andet nikotin, som skaber en afhængighed. Rygning er også forbundet med vaner og mønstre. Mange synes, at vanerne er de sværeste at vinde over, for afhængigheden kan du få hjælp til at dulme.