Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Fødevarer kan krydsreagere med pollen

Hvis du er allergisk over for pollen, så har du måske prøvet at få allergiske symptomer, når du spiser visse fødevarer. Årsagen er en såkaldt krydsreaktion, hvor din krop forveksler en bestemt fødevare med pollen.

En allergisk reaktion er kroppens reaktion på noget, der normalt er ganske ufarligt, men som kroppen pludselig tror er potentielt livstruende, så der opstår en kropslig krigsreaktion – ligesom når kroppen går til angreb, fordi den bliver angrebet af en virus eller bakterie. Det kan være genetisk betinget, men det kan også skyldes en akkumuleret påvirkning af et allergen.

Den mest udbredte allergi er pollenallergi, hvor mange oveni døjer med krydsreaktioner til fødevarer.

  • Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen krydsreagerer
  • Hver tredje af dem, der kun er allergisk over for birkepollen, oplever krydsreaktioner.
”Som allergiker kan du ikke undgå at opdage, hvis du krydsreagerer på nogle fødevarer. Men reaktionerne kan være meget forskellige fra person til person,” pointerer Anne Holm Hansen og uddyber:

”Hvis du er allergisk over for birkepollen og spiser f.eks. hasselnødder eller paranødder, kan du reagere fuldstændig som en forårsdag, hvor koncentrationen af birkepollen er høj. Men hvis du f.eks. spiser et grønt æble, kan din reaktion være kløe i munden. Ud over, at reaktionen er helt individuel, er det også individuelt, hvor meget af allergenet, der skal til, før du reagerer. For nogle kan blot støvet fra en åben pose peanuts udløse anafylaktisk shock.”
Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Krydsreaktioner mellem pollen og mad

  Kan krydsreagere med:
Birk Abrikos, Blomme, Fersken, Kirsebær, Kiwi, Nektarin, Pære, Æble, Gulerod, Kartoffel, Tomat, Peberfrugt, Selleri (knold og blad), Hasselnød, Jordnød, Mandel, Paranød, Valnød
Græs Appelsin, Jordnød, Melon, Tomat, Ærter
Bynke Melon, Solsikkekærner, Peberfrugt, Gulerod, Pastinak, Persillerod, Selleri (knold og blad), Kamille, Persille

Mere om allergi

Sund viden fra apoteket

Allergireaktioner - hvilke typer findes der?

Der findes traditionel 4 forskellige typer allergireaktioner. Bliv klogere på hvilken type du har og læs hvordan du kan behandle de mest udbredte typer af allergi.
Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du din høfeber

Der findes ikke nogen facitliste over, hvordan du behandler din høfeber bedst muligt. For det er individuelt, hvordan vi mennesker reagerer på de forskellige typer høfebermedicin. Men grundlæggende handler det om så vidt muligt at reducere berøringen med pollen og at bruge medicin med antihistamin.