Parfumeallergi Parfumeallergi
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sådan undgår du at få parfumeallergi

Parfumeallergi er en allergisk kontakteksem, der opstår på grund af direkte hudkontakt med parfumestoffer. Op til 4 % af den danske befolkning har parfumeallergi, og problemet er mest udbredt blandt kvinder. Parfumeallergi forsvinder desværre aldrig. Sæt derfor i stedet fokus på, hvordan du undgår det.
Af forskellige årsager kan mange mennesker godt lide at bruge parfumerede produkter for at dufte godt. Derfor er der duftstoffer i produkter som parfume, eau de toilette, kosmetik, deodorant, hudplejeprodukter, aftershave – og også ting som vaskepulver og skyllemiddel. Der findes omkring 2.500 forskellige stoffer at vælge mellem, når man skal sammensætte en ny duft. En parfume kan være kombineret af både 10, 100, 200 og 300 duftstoffer, så derfor kan det være svært at definere lige præcis det stof, en parfumeallergiker ikke kan tåle.

Naturlig parfume er ikke bedre end syntetisk!

Nogle har den opfattelse, at de skadelige parfumer er syntetiske produkter, mens naturlige duftstoffer er noget helt andet og ufarligt. Det er ikke korrekt. Naturlige duftstoffer kan også udløse allergi, og masser af parfumestoffer er netop fremstillet af æteriske olier fra ting i naturen såsom planter, blomster, urter og somme tider også animalske olier. Faktisk mener miljøstyrelsen, at naturlige ekstrakter er den hyppigste årsag til allergi, så gå også uden om produkter, der reklamerer med, at deres duft er helt naturlig.

Symptomer på parfumeallergi

Allergien starter som regel på det hudområde, hvor du bruger det parfumerede produkt. Fx under armene, hvor du har forsøgt at beskytte dig mod svedlugt med en dejlig, velduftende deodorant. Du opdager det typisk ved, at huden begynder at klø, blive rød – og måske reagere med knopper, blærer og skællen. Hvis du oplever det, skal du straks stoppe med at bruge produktet. Men desværre er skaden nok sket, for dit immunforsvar kan huske indholdsstofferne og reagerer igen næste gang, stoffet kommer i kontakt med huden. Det betyder, at du er blevet parfumeallergiker og kan få parfumeudløst kontakteksem hvor som helst på kroppen.

Vil du undgå at få parfumeallergi?

Man kan ikke forudsige, hvem der har risiko for at udvikle parfumeallergi. Men jo længere tid, din hud er i kontakt med parfume, jo større risiko har du. Derfor giver parfume, makeup, deodorant og cremer større risiko end fx hårshampoo og håndsæbe, som kun er i berøring med kroppen i kort tid, før du skyller produktet af. Du udsætter dig selv for en risiko hver eneste gang, du er i berøring med parfume, og hvis du først har fået parfumeallergi, har du allergien resten af livet. Det sikreste er derfor, at du helt undgår parfume – og som minimum reducerer brugen ved fx kun at have parfume på ved festlige lejligheder (og altid spraye den på tøjet i stedet for huden), undgå parfumerede rengøringsmidler og hud- plejeprodukter – og altid læse indholdsdeklarationen, så du kan undgå produkter med parfume/fragrance/duft/aroma, der alle er betegnelser for, at produktet er parfumeret.

Parfumefrit indkøb på apoteket

For en almindelig forbruger kan det være svært at overskue alle indholdsstofferne i de forskellige plejeprodukter og kosmetik. Men der er hjælp at hente på apoteket. Vores personale har en mangeårig uddannelse inden for blandt andet farmakologi og sundhedsfremme. Derfor kan vi vejlede dig i, hvordan du bedst muligt navigerer uden om parfumerede produkter, og samtidig er vores hylder fyldt med kvalitetskontrollerede produkter. Gode og nemme pejlemærker er svanemærket og den blå krans fra astma-allergi Danmark. Svanemærket betyder, at produktet overholder skrappe miljøkrav til brug af kemikalier, tager hensyn til sundheden og har en god kvalitet. Den blå krans er garanti for, at astma-allergi har gennemgået alle oplyste ingredienser i produkter og vurderer, at det udgør en minimal risiko i forhold til udvikling af allergi.

Download Kemilex

Astma-allergi Danmark har udviklet en gratis app, der indeholder et leksikon med beskrivelse af flere end 755 indholdsstoffer. Med den på din telefon kan du altid gennemskue selv den mest komplicerede deklaration. Brug den også til at tjekke om der er unødvendig kemi i din shampoo, deo, creme osv. Måske kan du med fordel foretage en “parfume-oprydning”?

Lovgivningen beskytter dig

EU har defineret 26 parfumestoffer, der er særligt allergifremkaldende, og som skal oplyses i deklarationerne hvis:

  • Koncentrationen af stoffet er højere end 0,0001 % i creme, deodorant og andre ting, der sidder længe på huden
  • Koncentrationen af stoffet er højere end 0,01 % i produkter som shampoo og sæbe, der sidder kort tid på huden navnene på de 26 stoffer skal angives med den internationalt godkendte betegnelse, så stavemåden altid er ens – uanset hvor i EU, du handler.

De 26 deklarationspligtige parfumestoffer er:

Anisyl alkohol
Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alkohol
Benzyl alkohol
Benzyl benzoat
Benzylcinnamat
Benzyl salicylat
Cinnamyl alkohol
Cinnamal
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Farnesol
Geraniol
Hexylcinnamaldehyd
Hydroxycitronellal
A-Isomethylionon
Lillial
D-limonen
Linalool
Lyral
Isoeugenol
Methyl heptin carbonat
Oakmoss
Treemoss