Hoste forkølelse Hoste forkølelse
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hoste: Fakta, førstehjælp og behandling

Hoste kommer typisk i forkølelsessæsonen. Her rykker vi nemlig indendørs, og det betyder, at forkølelsesvirus meget nemmere kan smitte. Tit giver forkølelse hoste, der kan vare i flere uger. Men hvad er hoste? Og hvordan kan du behandle og lindre hosten, så du kan få din nattesøvn?
Hoste er en refleks. Og selvom det er meget generende, så længe hosten står på, så skal du være glad for, at dine luftveje automatisk udløser et host. Formålet med refleksen er nemlig at fjerne slim, støv, snavs eller andre fremmedlegemer, så der er fri passage for din vejrtrækning. Konkret sker der det, at nervetrådene registrerer noget uønsket i luftvejene. Straks sender de information til hjernen, som giver besked til mellemgulvet om at udløse et stød, som bliver til det host, der renser luftvejene for det, der sad fast. Hoste kan komme akut – fx hvis du får noget galt i halsen. Men det kan også komme i forbindelse med forkølelse. Hoste er ikke en sygdom i sig selv men et symptom på, at noget irriterer i luftvejene. 

Flere typer hoste

Det er vigtigt at skelne mellem to typer hoste: Tør hoste og våd hoste. Den tørre hoste er uden slim, men ved den våde hoste, producerer luftvejene øget slim, som generer vejrtrækningen og tit kan være vanskelig at hoste op. At luftvejene øger slimproduktionen er som regel et tegn på en betændelsestilstand i lungerne. Det kan komme i forbindelse med forkølelse, halsbetændelse, influenza og bihulebetændelse, men det kan også skyldes fx allergi, støv og røg. 

Vigtigt: Slim i lungerne skal hostes op

Det seje slim i lungerne skal meget gerne op, for ellers kan det forværre betændelsestilstanden, så hosten bliver endnu værre. Derfor må du aldrig undertrykke din hosterefleks. Hvis du føler, at du hoster og hoster, uden at du får slimen op, så kan du bruge et slimløsende hostemiddel. Slimløsende hostemidler kan anvendes ved hoste med sejt slim i forbindelse med forkølelse eller ved behandling af visse luftvejslidelser såsom akut bronkitis og KOL, hvor en øget mængde af sejt slim påvirker vejrtrækningen. 

Gode råd ved hoste med slim: 

  • Vask hænder eller brug håndsprit, når du har hostet
  • Stop rygning
  • Brug evt. næsespray ved forkølelse, influenza og bihulebetændelse
  • Spyt det slim ud, som du hoster op
  • Sov med hovedet højt
  • Drik masser af vand

Mere om forkølelse

Sund viden fra apoteket

Tager du overdosis af næsespray?

Når næsens slimhinde svulmer op i forbindelse med en forkølelse, er det fordi, den producerer ekstra immunforsvarsceller. Når næsespray rammer næsens slimhinde, trækker den sig sammen, hvilket giver luft i næsen, så du igen kan trække vejret frit. Du kender sikkert lettelsen over den øjeblikkelige lindring, men kender du også risikoen for misbrug?
Sund viden fra apoteket

Sæson for influenza og forkølelse

Vinterhalvåret er sæson for infektioner i luftvejene. Den slags smitter nemt gennem luften ved, at en smittet person hoster eller nyser. Men smitten kan også vandre fra person til person, fordi sekret fra luftvejene bliver overført til hænderne og derfra videre til slimhinderne via øjne, næse og mund.