Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Forkølet?

Voksne bliver typisk forkølet 2-4 gange om året. Børn lidt oftere. Forkølelse skyldes en virus, der giver infektion i de øvre luftveje.
Selvom en forkølelse er harmløs, så kan man altså godt blive så sløj, at man føler sig sendt til tælling. Tit kan det være nødvendigt at blive hjemme fra uddannelse/job – også fordi man derved undgår at smitte andre end dem, man bor sammen med. 

Sådan smitter forkølelsesvirus

Der findes flere end 200 forskellige forkølelsesvira. Som det gælder for alle virussygdomme, så sørger dit immunforsvar for at gøre dig immun over for det virus, du lige har været forkølet af. Derfor preller flere og flere forkølelsesvira af på os, men du er stadig modtagelig over for dem, du ikke har haft. 

Du bliver smittet, når virus rammer dine slimhinder. Den hyppigste vej til smitte går via dine hænder. Fx hvis du har trykket hånd med en forkølet person, eller rørt ved noget, der er inficeret med virus. Virus kan leve på dine hænder i flere timer, og inden for det tidsinterval har langt de fleste rørt ved ansigtet, så virus har set sit snit til at smutte ind via øjne, næse eller mund. 

Inkubationstid og symptomer

Inkubationstiden er den tid, der går, fra du bliver smittet, til du bliver syg. Der går som regel 2-3 døgn, og symptomerne kan man næsten også stille uret efter. Først får du ondt i halsen. Nærmest som et lyn fra en klar himmel kommer den første ømhed, når du synker. Så kommer den generelle mathed, hvor du godt kan have let feber. Og så kommer snottet. Først drypper næsen med tyndt sekret, men så bliver det tykkere og mere gulligt samtidig med, at du begynder at hoste. Selvom du føler dig pjevset, så er det ikke nødvendigt at kontakte lægen i forbindelse med forkølelse. For den forsvinder som regel af sig selv i løbet af en uge. Sådan en uge kan føles lang, så brug alle de råd og produkter, apoteket har til at lindre. 

Lindring af forkølelse

Dulm smerterne i halsen, brems forkølelsen og dæmp hosten. Ja du læste rigtigt. Apoteket har:
  • Halsspray, der lægger en beskyttende barriere på halsens slimhinde, så virus ikke så nemt kan sætte sig til ondt i halsen
  • Næsespray, der kan bremse og forkorte forkølelsessymptomer i næsen
  • Hostemiddel med honning, der beroliger en irriteret og forkølet hals.
Hertil kommer naturligvis alle de klassiske måder at hjælpe sig selv, når du er forkølet:
  • Brug bløde lommetørklæder, så du ikke slider huden af næsen
  • Tag smertestillende medicin, der kan lindre smerter i halsen og andre steder (vælg et middel med paracetamol, der er skånsomt mod maven og dæmper både smerter og feber)
  • Køb en næsespray, der kan få næsens slimhinder til at trække sig sammen, så du får luftpassage gennem næsen, hvilket især er en fordel om natten
  • Slap af, tag noget varmt at drikke og giv dig selv omsorg – det er okay at nappe en dag på sofaen

Kan du forebygge forkølelse?

Et stærkt immunforsvar beskytter mod alle virusinfektioner. Så sørg for at vedligeholde dig selv og dit immunforsvar med den gode livsstil, som altid godt kan tåle at blive gentaget: 
  • Lad være med at ryge
  • Overhold Sundhedsstyrelsens retningslinjer om alkohol
  • Undgå overvægt
  • Dyrk motion
  • Spis sundt og varieret, så kroppen får de vitaminer og mineraler, den har brug for.
Selvom immunforsvaret er godt, er du ikke immun over for forkølelse, så det allerbedste er at undgå smitte. Dels ved at holde dig på afstand af forkølede personer, men især ved at sørge for god håndhygiejne. De fleste har på grund af COVID-19 vænnet sig til at spritte hænder rigtig ofte, så måske kommer det til at betyde et fald i antallet af vinterforkølelser. 

Styr på solskinsvitaminer om vinteren?

De skulle næsten være opkaldt efter solen og hedde S-vitaminer i stedet for D-vitaminer. For vores krop danner D-vitaminer, når solens stråler rammer huden. I takt med, at solen i løbet af sommeren har ramt din hud med sine stråler, så har du opbygget et godt lager af D-vitaminer. Med mindre – naturligvis – at du har haft din hud tildækket. Du kan aldrig få for mange D-vitaminer via sol eller kost, for kroppen regulerer selv sin produktion i takt med, hvor meget du er eksponeret for sol hen over sommeren. Vi kigger nu ind i efterårs- og vintermånederne, hvor solen tit kan være en sjælden og savnet gæst. Uden sol – ingen D-vitaminer. D-vitaminer har betydning for mange vigtige ting – blandt andet immunforsvarets normale funktion. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle fra fire år eller opefter får et tilskud af D-Vitamin på 5-10 mkgr. dagligt og anden dosis, hvis man er i en risikogruppe. Spørg på apoteket, der kan fortælle dig om, hvilke risikogrupper, der har brug for et tilskud af D-vitaminer. 

Man bliver forkølet af at være kold? Fup eller Fakta

Fup er det mest rigtige svar. Og dog. Det er godt nok ikke dokumenteret, at du bliver forkølet af at være kold, men når du er kold om næsen, har vira nemmere adgang. Du bliver smittet med en virus, når den kommer ind i din krop. Typisk via en slimhinde, som fx kan være øjne, mund, og næse. Jo koldere slimhinderne i næsen er, jo dårligere er blodgennemstrømningen i dem. Og dermed indeholder de færre af de immunceller og antistoffer, der skal beskytte dig. Fremtiden vil vise, hvorvidt teorien om, at kolde næser giver øget smitterisiko, holder. Eller om det måske er sådan, at vinterens forkølelses- og influenzasæson skyldes, at kulde generelt får kroppen til at gå i dvale, så de biologiske processer – som fx immunsystemet – bliver langsommere.