Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Nyd sommeren uden problemer med sved

Alle, der elsker sol, strand og lune grillaftener håber på en varm og dejlig sommer. Men sommeren har også udfordringer. F.eks. for dig, der døjer med kraftig svedproduktion.
At svede er en helt naturlig og sund ting. Du sveder, når det er varmt – fx om sommeren eller i en sauna. Du sveder, når du er fysisk aktiv uanset, om det er havearbejde, rengøring eller sport. Men hvornår bliver det et problem? Det videnskabelige navn er hyperhidrosis. På almindeligt dansk betyder det øget svedproduktion, som kan være rigtig irriterende, fordi det både giver skjolder på tøjet og risiko for at lugte af sved. Men hvorfor har nogle mennesker øget svedproduktion?

Årsager til svedproblemer:

  • Hormonforstyrrelser i forbindelse med overgangsalderen kan sætte så kraftigt gang i overproduktion af sved, at det bliver et problem
  • Stofskiftelidelser, som f.eks. forhøjet stofskifte, kan skrue op for produktionen af sved
  • Stress, nervøsitet og humørsvingninger kan påvirke kroppens fysik og øge svedproduktionen
  • Feber i forbindelse med sygdom får kroppens temperatur til at stige – og dermed helt naturligt også produktionen af sved
  • Føde- og drikkevarer kan påvirke svedproduktionen – fx oplever nogle at svede meget, når de spiser kraftigt krydret mad, ligesom alkohol og kaffe kan skrue op for varmen og sveden
  • Arvelige faktorer, dvs. hvis en af dine forældre har haft tendens til øget svedproduktion, så kan det være gået i arv til dig.

Hjælp til dig, der sveder meget

Hvis din svedproduktion er ekstrem, så vil du blive glad for at tage en snak med din læge om problemet. Dels fordi det giver tryghed at få svar på, at det ikke skyldes sygdom. Og ikke mindst fordi, der findes forskellige muligheder for at behandle personer, hvor produktionen af sved er ekstrem.

En af mulighederne er botox-behandling, hvor man lammer de nerver, som sender signaler til svedkirtlerne. En anden er kirurgi, hvor man fjerner svedkirtler eller skærer de nerver over, som styrer kommunikationen med svedkirtlerne. Og en tredje mulighed er at suge svedkirtler ud med en teknik, der ligner fedtsugning. Men – måske behøver du slet ikke at gå så drastisk til værks. Du kommer rigtig langt med disse fire råd: 

  1. Undgå syntetisk tøj og vælg i stedet materialer, der kan absorbere sveden, så kroppen kan ånde 
  2. Prøv dig frem med meditationsøvelser, der kan hjælpe dig med at styre åndedræt, puls og stress i kroppen 
  3. Hvis du oplever øget svedproduktion ved visse føde- og drikkevarer, så naviger uden om dem
  4. Brug en ekstra effektiv deodorant – f.eks. en antiperspirant med langsigtet virkning og målrettet hhv. armhuler, fødder og hænder.

Fakta om sved

Sved bliver dannet i dine svedkirtler (på fagsprog de ekkrine kirtler), som er designet til at regulere din legemstemperatur, udrense kroppen og sikre saltbalancen. 

Når kroppen bliver varm, reagerer svedkirtlerne med at producere sved for at sænke/stabilisere kroppens temperatur. Hvis ikke svedkirtlerne hjalp dig af med overskudsvarme, ville det give risiko for at få hedeslag. 
Svedproduktionen er en del af kroppens naturlige evne til at udrense affaldsstoffer, som helt automatisk bliver udskilt via sveden. 
Du har sikkert lagt mærke til, at sved smager salt, og det er fordi sveden hjælper med at regulere din salt- og væskebalance. 

Sved i sig selv lugter ikke. Det er først, når sveden kommer i kontakt med bakterier, vi har på huden, at svedlugt kan opstå. Lugten af din sved hænger også sammen med, hvorvidt du har spist krydret mad, tager medicin eller er syg.