Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hvordan er balancen i din mave?

Er din mave glad? Eller påvirket af en ubalance i dit liv? Mavens funktion bliver nemt påvirket af fx sygdom, stress, for lidt mad, forkert mad, for meget mad, infektion, allergi eller intolerance, mangel på motion, for lidt væske… og mange andre ting. Det mest udbredte maveproblem er forstoppelse, som 20% af befolkningen døjer med.

Forstoppelse? Find årsagen her!

Over 1 mio. danskere har problemer med forstoppelse i større eller mindre grad. Oplevelsen af at have træg og hård mave er forskellig. Nogle kalder sig forstoppede, hvis det blot er et enkelt døgn eller to siden, de var på toilettet. Men selv om du kommer på toilettet, er det ikke sikkert, dine toiletbesøg er så succesfulde, at det er normalt. Og netop ordet ”normalt” er lidt farligt, når man taler om toiletbesøg, for toiletvaner er – ligesom alle andre vaner – meget individuelle.

Symptomerne på decideret forstoppelse er: 

  • Du har afføring mindre end tre gange om ugen
  • Din afføring er hård og knoldet – og det er så svært at presse den ud, at du skal bruge lang tid og mange kræfter, og tit kan den hårde afføring give rifter og blødninger ved endetarmsåbningen
  • Maven er øm, udspilet, tung og fyldt med luft.

Hvis du har nogle af disse symptomer, så brug disse 9 punkter til at guide dig frem til, hvad årsagen kan være: 

1. Væske:

Din krop har brug for væske, og hvis du drikker for lidt, må kroppen skaffe sin væske på en anden måde. Det gør den ved at suge væske fra tarmindholdet, og resultatet er, at dit tarmindhold bliver tørt og hårdt. Og sådan en konsistens er ”en svær fødsel”. 

2. Kost:

Dine tarme skal have noget at arbejde med. Har du lagt mærke til, at toilettrangen tit melder sig, når du lige har spist? Spis derfor flere gange om dagen, og sørg for at få mange plantefibre. Fibrene gør nemlig, at tarmindholdet passerer hurtigere. 

3. Motion:

Har du oplevet, at du pludselig skal på toilettet, når du går en tur, løber, eller på anden måde bevæger kroppen? Motion stimulerer tarmens bevægelser og er derfor med til at forebygge forstoppelse. 

4. Tarmbevægelser:

Selvom du spiser fibre, drikker masser af vand og bevæger dig, kan tarmen blive sløv – fx pga. sygdomme i nervesystemet, der hindrer tarmen i at bevæge sig naturligt, og pga. graviditet, der generelt afslapper alle kroppens muskler – også tarmen. 

5. Bækkenbund:

En stærk bækkenbund er godt for mange ting – også dine toiletbesøg. Bækkenbundsmusklerne hjælper med, når du skal tømme din tarm, så hvis de af en eller anden grund er svage, kan du opleve forstoppelse. 

6. Tarmvævet:

Tarmens slimhinde er vigtig for passage af tarmindholdet. Hvis slimhinden fx er påvirket af kemoterapi eller strålebehandling, eller hvis tryk fra forkalkede årer eller svulster hæmmer passagen, kan det give forstoppelse. 

7. Medicin:

Medicin kan give bivirkninger som fx forstoppelse. Det er især smertestillende medicin, men hvis du har forstoppelse og tager medicin, så prøv at tjekke på indlægssedlen, hvilke eventuelle bivirkninger, der er. 

8. Psykiske forhold:

Hvis du er bekymret eller stresset, så mærker fordøjelsen det straks – fx ved at reagere med forstoppelse. 

9. Miljø:

Hvis man er ude i det offentlige rum og har langt til et pænt og rent toilet, hvor man kan føle sig tryg og privat, så kan mange finde på at undertrykke behovet for at gå på toilettet, så afføringen hober sig op og bliver presset sammen. 

Hvis sygdom gør maven syg

Sygdom kan slå maven ud af kurs. Det kan være pga. medicin, mangel på fysisk aktivitet, fordi appetitten svigter eller fordi du simpelthen døjer med at spise, fordi du har kvalme, mundtørhed eller har mistet smagssansen.

Hvis kroppen ikke får sin næring, vil den altid reagere ved at tære på sine depoter, og er der noget, du ikke har brug for, hvis du er syg, så er det at blive endnu mere træt og uoplagt.

Læs mere om maveproblemer og behandling

Halsbrand
Sund viden fra apoteket

Halsbrand: Årsager, forebyggelse og behandling

Halsbrand opstår, når syre fra mavesækken stiger op gennem spiserøret og svælget. Symptomerne er en brændende og sviende følelse i bryst og hals, og tit kommer der også sure opstød. Problemet er udbredt og meget generende, men heldigvis kan apoteket hjælpe dig med et middel, der hurtigt lindrer din halsbrand.
Sund viden fra apoteket

Sådan tackler du diarré

Diarré er en af de mest almindelige lidelser på verdensplan. Symptomerne er hyppige og tynde afføringer. Den officielle definition er mere end tre daglige afføringer, men hvis du har prøvet at have diarré, ved du, at toiletbesøgene kan være meget mere hyppige.
Forstoppelse mave problem
Sund viden fra apoteket

Gode råd mod forstoppelse

At gå på toilettet er en af kroppens helt basale funktioner, og regelmæssige toiletbesøg er livsnødvendigt og kan have stor påvirkning på din livskvalitet. Lider du af træg mave, så læs denne guide til hvordan du behandler og forebygger forstoppelse.