Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Apoteket vaccinerer dig mod influenza

Vi kan alle blive ramt af influenza, men det er ikke helt risikofrit for alle. Derfor er vaccinationen gratis for visse risikogrupper, fx:

- Det gælder alle, der er fyldt 65 år
- Førtidspensionister
- Personer med visse kroniske sygdomme fx diabetes, lungesygdomme eller hjerte-kar-sygdomme
- Gravide, der er i 2. eller 3. trimester

For alle andre koster vaccinationen cirka 215 kr. (i 2023/24).
Selvom alle apoteker ønsker at vaccinere, er det ikke alle, som har ressourcerne til det. Vi opfordrer derfor til at tjekke www.apovac.dk eller www.apoteket.dk, hvor du kan se, om dit lokale apotek vaccinerer.

Her fortæller apoteker Lene Hurup Kristoffersen, hvorfor, man skal have en ny influenzavaccination hvert år. ”Der kommer hvert år en ny influenzavaccine, som bliver udviklet på baggrund af de influenzatyper, som forventes at blive dominerende i den kommende vinter. Influenzavira udvikler sig hele tiden, så de optræder i nye varianter. Fælles er, at de udløser symptomer som feber, ømme muskler og led, hoste, hovedpine og snotnæse. Det er i sig selv meget ubehageligt. Men det gør også luftvejene mere sårbare og øger risikoen for lungebetændelse, hvilket kan være alvorligt for især folk med kroniske sygdomme og ældre. Er du vaccineret, har du rigtig gode chancer for, at din krop når at mobilisere antistoffer, som slår influenzaen ned, før du mærker den. Ved at lade sig vaccinere, mindsker man også risikoen for at smitte sårbare pårørende.

Virusser kan være komplicerede, så det kan tage tid at knække koden og udvikle en vaccine. Fx har forskerne nu arbejdet i 40 år uden at have fundet en vaccine mod HIV. Så kompliceret er influenzavirus ikke, men alligevel er der forskel på, hvordan den årlige vaccine bliver kombineret. De seneste år har man brugt 4-valente vacciner – dvs. en vaccine mod fire influenzavirusser.

Der er også forskel på, hvornår sundhedsmyndighederne anbefaler, at vaccinations-sæsonen begynder. Fuld effekt af vaccinen opnås 2-3 uger efter vaccination og beskyttelsen holder typisk i 6 måneder. Ofte starter vaccinations-sæsonen 1. oktober. Tidspunktet afhænger af, hvornår sæsonen for influenza forventes at begynde, men da virkningen af vaccinen klinger af, vil man gerne vaccinere så sent, at vaccinationen stadig virker i uge 7-8, hvor der plejer at være højsæson for influenza".
Børn i alderen 2-6 år kan få en særlig type influenzavaccine, der gives som en næsespray. Tilbuddet kan variere fra år til år.

Hvad er en vaccination?

Der findes mange forskellige vacciner, som har den fællesnævner, at de er udviklet for at forebygge infektionssygdomme som fx influenza. Rent teknisk sker der det, at du får indsprøjtet en lille mængde inaktiveret influenzavirus, dvs. ikke-levende virus. Da den er inaktiveret, kan vaccinen ikke give dig influenza.   Til gengæld tror vores immunsystem, at det er influenzavirus, som er sprøjtet ind og kroppens immunsystem begynder at danne antistoffer, som fremadrettet udgør et forsvar over for det rigtige influenzavirus. Immunforsvaret kan nemlig genkende mikroorganismerne, hvis man bliver smittet, så det hurtigt danner antistoffer, der bekæmper infektionen. ”Det er nemt og hurtigt at blive vaccineret mod influenza på apoteket, hvor du er i trygge hænder hos uddannede og erfarne vaccinatører”.

Sikker vaccination på apoteket

Fra sæson 2022-2023 blev det politisk besluttet at regionerne skulle stå for den gratis influenza vaccination. Det har betydet, at det har været forskellig fra region til region, hvor man kunne få den gratis vaccination. Selv om apoteket i din region ikke kan tilbyde gratis vaccination, kan man stadig på mange apoteker købe en influenza vaccination.  ”Rigtig mange mennesker ved, at man kan blive vaccineret på apoteket, og at det er trygt og nemt. Men det er nok de færreste, der ved, hvor stor sikkerhed vi har omkring vores vaccinationer. Først og fremmest har personalet enten en 5-årig farmaceut uddannelse eller en 3-årig farmakonom uddannelse. Oveni skal de igennem en videreuddannelse, hvor de får lægefaglig viden, instruktion og lærer, hvordan de skal stikke.

En vaccinatør skal ikke bare kunne stikke, men skal også kende alle forholdsregler og være i stand til at vurdere, hvorvidt den enkelte person er egnet til vaccination. Fx vaccinerer vi ikke folk med visse kroniske sygdomme og alle, der har feber og er småsyge. Uddannelsen bliver suppleret med et årligt kursus, hvor vaccinatøren skal bestå en test for at dokumentere sine færdigheder. Oveni er der interne kvalitetskontroller, hvor en særlig vaccinatør sidemands-tjekker sine kolleger, og eksterne kvalitetskontroller, som Styrelsen for Patientsikkerhed står for. Jeg ser apotekets influenzavaccinationer som en vigtig del af sundhedssektoren, fordi vi er med til at reducere smittetrykket. Det er en god måde at bringe vores faglighed og rådgivning i spil, og samtidig betyder vores gode åbningstider, at vi er med til at gøre vaccination tilgængelig for mange flere borgere.” 

Sådan foregår det

”Vi har generelt flest kunder omkring frokost, sidst på eftermiddagen og lørdag formiddag. Det gælder også borgere, der gerne vil vaccineres mod influenza, så hvis du vil minimere ventetiden, er det en god idé at navigere uden om myldretiden. Og så skal du også undgå at komme lige før lukketid. Af hensyn til sikkerheden skal vi overvåge dig i 15 minutter efter, du er blevet vaccineret. I meget sjældne tilfælde kan folk nemlig få en allergisk reaktion i forbindelse med vaccination, og så er det vigtigt at være i trygge hænder hos en vaccinatør med erfaring i at tackle det. Men det er en god ide at gå ind på www.apoteket.dk og se hvilke dage og tidspunkter, dit apotek vaccinerer" 

Apotekerne vaccinerer i tusindvis

Apotekerne er gået sammen i den erhvervsdrivende forening Apovac. Her er der tilknyttet en læge, som delegerer vaccinationsretten til medarbejderne på apotekerne, som vaccinerer masser af danskere mod influenza. ”Folk synes, det er smart og nemt at blive vaccineret på apoteket, fordi de alligevel skal på apoteket og ved samme lejlighed lige kan få et prik, der kan beskytte mod trælse sygedage på langs. Og selve prikket i overarmen mærker man faktisk ikke, for vores vaccinatører har en god teknik, så selv folk med tendens til nåleskræk er overraskede over, hvor snildt det går. Apoteket har også indgået aftaler med virksomheder om vaccination af deres ansatte, hvor vaccinationen enten sker på apoteket eller på virksomheden.”.

Virusinfektioner i Danmark

Statens Seruminstitut overvåger konstant, hvordan danskerne er ramt af influenza. På sst.dk kan du finde de aktuelle statistikker. Det er også her, du kan læse seneste nyt om de forskellige former for virusinfektioner. 

Har du risiko for at få influenza?

”Det korte svar er ja,” lyder det fra Lene Hurup Kristoffersen. ”Virus kan smitte både luftbåren – dvs. via nys og host – og via kontaktpunkter, som du rører med hænderne og derigennem kan overføre virus til dine slimhinder via øjne, næse og mund. Jo bedre immunforsvar, jo mindre risiko for at få influenza. Og jo flere sygdomme/lidelser, du generelt døjer med, jo større risiko har du. 

Vaccination tilbydes i samarbejde med Medicals ApS, som er lægefaglig ansvarlig for vaccinationerne.
interview med
Lene Hurup Kristoffersen
Apoteker
Ansvarlig for de tre apoteksenheder Åbyhøj, Bruuns og Hasle Apotek i Aarhus