Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Abekopper: Fakta om smitte og behandling

Abekopper var indtil foråret 2022 en sygdom, ganske få danskere havde hørt om. Pludselig kom der tilfælde af abekopper i Danmark, og andre europæiske lande, og det udløste mange spørgsmål. Ikke mindst om, hvordan abekopper smitter, og om, hvorvidt der er grund til bekymring. Her får du svar på de helt grundlæggende spørgsmål plus gode råd om, hvordan du lindrer symptomerne, hvis du bliver smittet.

Hvor kommer abekopper fra?

Sygdommen kommer fra dyr. Man mener, den er udsprunget fra gnavere, som har smittet videre til aber, der både har givet navn til sygdommen og smittet videre til mennesker. Der findes to slags abekopper, som begge kommer fra Afrika.

Hvad er abekopper?

Abekopper er en virussygdom, der er i familie med koppevirus. Den er mindre alvorlig end kopper, og personer, der er vaccineret mod kopper, menes at have en vis immunitet over for abekopper.

Symptomer på abekopper

I første omgang kan abekopper minde om enhver anden virusinfektion. Du får:

  • Feber
  • Kulderystelser
  • Hovedpine
  • Træthed
  • Muskelsmerter

Efter 1-3 dage kommer der udslæt, der bliver til blærer og sår, som til sidst danner skorpe, og falder af. Blærerne begynder ofte i ansigtet, men kan også begynde omkring kønsdelene. Hele kroppen kan blive angrebet af blærerne.

Abekopper ligner skoldkopper: Sådan kender du forskel

Abekopper kan ligne skoldkopper pga. blærerne, men der er to vigtige forskelle.

  • Alle blærer er i samme stadie – dvs. kommer på én gang – mens skoldkopper kommer i bølger, så der både er nye blærer og sårskorper
  • Lymfeknudesvulst (hævet lymfeknude) er ofte et symptom, der opstår i forbindelse med abekopper og ikke ved skoldkopper

Hvordan smitter abekopper?

Virussygdomme som forkølelse, influenza og Corona smitter både via luften og via direkte kontakt med virus. Sådan er det ikke med abekopper. Abekopper smitter ikke via luften, så derfor er sygdommen mindre smitsom. Abekopper smitter:

  • Direkte – via fysisk kontakt med væske fra de blærer på huden og/eller i luftvejene, der kommer ved infektion med abekopper
  • Indirekte – via berøring med fx sengetøj eller tøj, som en smittet person har brugt

Abekopper adskiller sig også fra forkølelse, influenza og Corona ved, at sygdommen først smitter efter, at de første symptomer har vist sig – og altså ikke i inkubationstiden. Sygdommen smitter, indtil de sidste skorper efter blærerne er faldet af.

Inkubationstiden (tid fra du bliver smittet til de første symptomerne viser sig) kan være fra 5 dage og helt op til 21 dage.

Vigtigt: Da abekopper kom til Europa i foråret 2022, blev der i medierne talt om, at det især var mænd, der har sex med mænd, der var blevet smittet. Abekopper smitter ved fysisk kontakt til en smittet – uanset køn.

Behandling af abekopper

Abekopper er som regel en mild sygdom, der i langt de fleste tilfælde går over af sig selv i løbet af 2-4 uger. Alligevel kan det være relevant at behandle og lindre symptomerne.

  • Blærer/sår: Blærerne kan blive til sår, og de kan blive betændte. Hold øje med symptomer som hævelse, rødme, smerter plus væske eller gult pus fra såret. Og hvis du har brug for at forebygge og/eller behandle, så rens med steril sårrens, som du kan købe på apoteket.
  • Hovedpine og muskelsmerter: Dæmp hovedpine og muskelsmerter med en smertestiller, som du kan købe uden recept på apoteket.
  • Feber: Kroppens naturlige reaktion på en fremmed virus, som abekoppe-virus, er feber. Sørg for at drikke rigeligt med væske, og at du ikke er pakket ind i tykt tøj eller en tyk dyne. Et koldt omslag kan hjælpe, og efter behov kan du sænke feberen ved at tage en smertestiller med paracetamol.
  • Træthed: Sørg for at få nok hvile, og selvom du er sløj, så husk også at spise sund og varieret kost (eller evt. et kosttilskud), så din krop får de næringsstoffer, den har brug for.

Hvis du har symptomer eller er nærkontakt

Hvis du har symptomer:

  • Ring til din læge – mød ikke op
  • Hvis lægen vurderer, at der kan være risiko for, du er smittet med abekopper, så bliver du testet
  • Gå i isolation indtil din læge har svar på testen (undgå også at røre kæledyr)

Hvis du er nærkontakt til en smittet:

  • Gå i isolation – dvs. undgå tæt fysisk kontakt med andre personer (og kæledyr)

Mere at vide og seneste nyt: Brug sst.dk

Hvis du er i tvivl om noget – eller gerne vil holde dig opdateret om aktuelt nyt ift. abekopper, så kig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk. Her kan du også følge med evt. vaccination mod abekopper.