Maveproblemer

Halsbrand og sure opstød medicin

Nulstil
Filter
Luk
Sund viden fra apoteket

Halsbrand: Årsager, forebyggelse og behandling

Halsbrand og sure opstød

Problemer med halsbrand eller sure opstød? Apoteket har flere produkter, der hjælper med at lindre, behandle og forebygge halsbrand og sure opstød.

Hvad er halsbrand?

Halsbrand, også kaldet sure opstød, er en hilsen fra mavesækken. Halsbrand opstår, når mavesyre fra mavesækken stiger op gennem spiserøret og svælget. Symptomerne er en brændende og sviende følelse i bryst og hals, og tit kommer der også sure opstød. Problemet er udbredt og meget generende, men heldigvis kan apoteket hjælpe dig med at finde det helt rigtige middel mod halsbrand, der kan lindre dine symptomer.

Hvad hjælper mod halsbrand?

Behandling af halsbrand handler om at forhindre mavens sure indhold i at tilbageløbe til spiserøret og halsen. Der findes produkter til akut behandling af halsbrand, men du kan også forebygge halsbrand ved at undgå for meget mavesyre. Alle maver har nemlig fortjent at have det godt. Uanset om det er familiens baby, familiens børn, far og mor eller familiens ældste. Sure opstød og halsbrand kan ødelægge både velvære og humør. Derfor er det altid en god idé at spørge en fagperson til råds. Kan man eksempelvis tage midler mod forstoppelse og halsbrand samtidig – eller er der et middel, der løser begge dele? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.

Sådan forebygger du halsbrand

Halsbrand hænger meget sammen med det, du spiser og drikker. Jo mere maven skal fordøje, jo mere mavesyre producerer den. Derfor kan du reducere risikoen for halsbrand ved at undgå fed og svært fordøjelig mad og ved generelt at spise små måltider. Det er også en god idé at undgå alkohol, kaffe, tobak plus sodavand, juice og andre drikkevarer med højt syreindhold. Hvis du døjer med halsbrand om natten, så undgå at spise lige før sengetid og hæv eventuelt sengens hovedgærde, så mavesyren får sværere ved at glide op.

Gode råd mod sur mave og halsbrand:

  • Spis 5-6 små måltider frem for 3 store.
  • Hæv hovedgærdet på din seng.
  • Undgå at ligge ned lige efter et måltid.
  • Læg mærke til, om der er mad- eller drikkevarer, din mave reagerer særligt på – og begræns indtaget af dem.
  • Undgå lægemidler med acetylsalisylsyre og ibuprofen. De kan genere maven. Brug i stedet paracetamol, hvis du har ondt.

 

Medicin mod halsbrand - hvilke produkter virker bedst?

Til akut behandling af halsbrand har apoteket forskellige former for medicin mod halsbrand. Hvis ikke din halsbrand lindres eller kureres af disse, så kontakt din læge for at få undersøgt problemet, for lang tids halsbrand kan give syreskader i spiserøret og på tænderne. Apoteket har både tyggetabletter og oral suspension (væske til at drikke) som behandler halsbrand og sure opstød. Vi forhandler både produkter fra Balancid, Gaviscon, Galieve og Alminox.

Gravid med halsbrand og sure opstød?

Mange gravide er i tvivl om, hvorvidt de må tage piller eller anden medicin, som eksempelvis Alminox mod halsbrand eller ej. Skal det være piller mod sure opstød? En anden form for medicin mod sure opstød? Piller der modvirker mavesyre? Tvivl ej. På dit lokale apotek står der bag disken altid dygtige farmakonomer klar til at hjælpe dig - gravid eller ej - med at navigere mellem de mange forskellige produkter. Fortæl om dine symptomer, hyppigheden af samme samt din tilstand som gravid, og så finder de på apoteket den helt rigtige form for medicin mod halsbrand til dig.

Bør jeg behandle med håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin?

Har du brug for et middel der hurtigt lindrer din halsbrand, så er apoteket det helt rigtige sted at lede. Her finder du nemlig faglig rådgivning, store smil og et udvalg af produkter mod både halsbrand og sure opstød. Har du i længere tid døjet med halsbrand og sure opstød uden at kunne afhjælpe det med tyggetabletter, oral suspension (væske at drikke) eller ændret kost bør du kontakte din læge for videre behandling.

Hvordan virker medicin mod halsbrand?

Der findes forskellige typer håndkøbsmedicin, som kan lindre halsbrand-symptomerne. Hvis du sjældent har problemerne, så er det ideelt med en medicin, der virker straks. Har du derimod brug for langtidsbehandling, har du brug for en anden type. Medicin, der virker straks, danner et skumlag, der lægger sig som et låg over mavesækken. Derved bliver mavesyren forhindret i at glide op i spiserøret, og effekten varer så længe, som skumlaget er intakt. Øvrig medicin kan virke på to måder: Enten ved at neutralisere mavesyren eller nedsætte/hæmme produktionen af mavesyre. En meget brugt type medicin er Pantropazol, der nedsætter produktionen af mavesyre og bliver brugt til:
  • Langtidsbehandling/forebyggelse af tilbagefald ved betændelse i spiserøreret
  • Behandling af symptomer ved reflukssygdom
  • Forebyggelse af mavesår hos personer, der er i behandling med NSAID-midler

Er halsbrand farligt?

Masser af danskere slukker akut halsbrand med håndkøbsmedicin, der lægger et låg over maveindholdet. Men hvis problemet står på i lang tid, skal du have en anden behandling, for ellers risikerer du alvorlige følgevirkninger. 
  • Ødelagte tænder: Dine tænder har en meget stærk emalje, men langvarig påvirkning af mavesyre kan ætse emaljen. Det giver grå pletter på tænderne, men det største problem er, at huller i emaljen giver øget risiko for sygdomme i dine tænder.
  • Sår i spiserøret: Slimhinden i spiserøret kan ikke tåle mavesyren. I første omgang oplever du det som irritation, men med tiden kan syren udløse deciderede ætsningsskader og evt. sår i spiserøret.
  • Arvæv i spiserøret: Gentagne sår i spiserøret skaber arvæv, som på sigt kan vokse sig så stort, at der opstår forsnævring i spiserøret, hvilket giver synkebesvær, som forstærker generne ved halsbrand yderligere.
  • Celleforandringer i spiserøret: Hvis du går mange år med ubehandlet mavesyrerefluks, har du en øget – om end lille – risiko for at udvikle ondartede celleforandringer.

Spørg apoteket eller lægen

Hvilket middel mod halsbrand er bedst for dig? Hvis du bruger andre typer medicin, kan du så risikofrit bruge et håndkøbsmiddel mod halsbrand? Hvornår er din mavesyrerefluks så alvorlig, at du har risiko for alvorlige følgevirkninger? Og hvornår er medicinsk behandling ikke længere nok?

Spørg på apoteket – og kontakt din læge, hvis du i længere tid har haft halsbrand dagligt.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay