Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Sådan påvirker solens stråler din hud

Solen skinner og du skal vælge din næste solcreme, men hvilken solcreme skal du vælge? Hvordan beskytter solcremen dig? Og kan du kombinere dine hudplejeprodukter med din solcreme?

Alle disse spørgsmål modtager vi dagligt på apoteket i takt med at flere får hudkræft, fortæller Lisa Christensen. Solen spreder godt humør blandt os danskere, der lever på de nordlige breddegrader. Solen giver D-vitamin, så snart dens UV-stråler rammer huden. Vi har alle brug for D-vitamin, for at kunne optage kalk i kroppen og styrke vores tænder og muskler. Men hvordan og hvorfor skal du beskytte dig mod solen?

Hvorfor skal du beskytte dig mod solen? 

Solen udsender UVA og UVB stråler – A for aldring og B for brændt. 
UVA-strålerne er de værste. Det skyldes, at de kan trænge gennem skyerne, glas og din hud. Det vil sige, at de kan nå at give solskader, uden at du mærker det. UVA-strålerne gør, at huden bliver mere rynket og gammel at se på. Men den værste solrisiko ved UVA er, at de på sigt kan være skyld i, at der opstår så mange forandringer i hudcellerne, at de muterer og dermed udløser hudkræft. 

UVB-strålerne er anderledes. Dem har du en chance for at opdage. Det er dem, der brænder på huden og gør huden rød, med mindre du beskytter dig. Men UVB-strålerne er også farlige. De giver nemlig forbrændinger, skader cellernes DNA, så huden bliver fortrykket, og udløser dermed også hudkræft.  

Hvad er forskellen på faktor 30 og 50?

På alt solcreme står der et tal for, hvor meget produktet beskytter. Faktor er i dag et udtryk for, hvor godt man er beskyttet mod både UVA- og UVB-stråler, uddyber Lisa Christensen. Det betyder derfor med en høj solfaktor, er du ekstra beskyttet mod solen.

Har du hørt om de kemiske filtre og de fysiske filtre i din solcreme? 
Det fysiske filter er det hvide solcreme lag på huden, som reflekterer solens stråler. Mange bryder sig ikke om fysiske filtre. Dog er der mange, som bruger det på børn. Modsat er kemiske filtre, den type som flest producenter bruger i dag. Det skyldes at de kemiske filtre, bliver optaget i huden og absorberer solens stråler, så de bliver omsat til varme i stedet for solskader. 

Hvordan beskytter du dig mod solen?

Måden hvorpå du beskytter dig mod solen, er med den rette solcreme. Derudover anbefaler vi også, at man husker at tage sine forbehold, når solens stråler er stærkest. Det kan du læse mere om her. En anden god måde at beskytte sig selv med solen, er ved at bruge luftigt tøj og solhat.

Hvordan kombinerer du, så din solcreme med dine hudplejeprodukter?

Din almindelige dagcreme indeholder normalt en højere fedtprocent end din solcreme. Så ønsker du, at bevare en sund hud, kan du ikke erstatte dine hudplejeprodukter med en solcreme. Måden du kan kombinere din solcreme med dine hudplejeprodukter er, at du smører solcreme ovenpå din dagcreme. Hvis du vælger, at bruge dine sædvanlige produkter, så lad ansigtscremen og din bodylotion trænge ind, før du smører solcremen på og husk, at solcremen skal smøres på en halv time før, du går ud i solen. 

”Solen udtørrer huden, så ”aftersun” er noget jeg anbefaler for at tilføre masser af fugt, når du har været i solen.” 

På apoteket er der lækre solcremer, og der findes mange fordele i hver solcreme. Hos apoteket finder du solcreme med og uden parfume. Solcreme som er vandresistente og solcreme som beskytter dine læber. Find dit lokale apotek her og få svar på alle de spørgsmål, der må være ved køb af din næste solcreme, ellers kan du bestille den online her. 
Interview med
Lisa Christensen
Farmakonom på Brædstrup Apotek