Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Plejehjemsbeboere får for meget medicin

Apotekerne kan i samarbejde med plejehjemslægen rydde ud i de ældres medicin. Det kan øge både livskvalitet og helbred, hvis plejehjemsbeboerne kun får den medicin, de har brug for.
Plejehjemsbeboere får i gennemsnit otte forskellige lægemidler - og mange får meget mere. Ofte er den megen medicin overflødig, eller i værste fald skadelig, for den ældre, som kan blive døsig og svimmel eller måske mister appetitten, fordi de mange piller kan fylde som et helt måltid.
 
Derfor bør vi ifølge Apotekerforeningens formand, Jesper Gulev Larsen, styrke indsatsen for at få ryddet ud i de ældres medicin, og apotekerne bidrager meget gerne. Der findes gode eksempler på plejehjem, hvor lægen i samarbejde med en farmaceut gennemgår plejehjemsbeboernes medicin, og får sorteret det fra, som er overflødigt.
 
”Der er mange fordele ved denne ordning, som vi er klar til at udbrede til flere kommuner. Apotekets personale er helt opdaterede med hensyn til nye regler og standarder, og de kender til de nyeste lægemidler samt den helt aktuelle leveringsstatus på medicin. Derfor er det en fordel at trække på de lægemiddeleksperter, som dagligt er en vigtig del af det primære sundhedsvæsen,” siger Jesper Gulev Larsen.
 
Han peger også på, at der har været eksempler fremme om ældre, der får 18 forskellige slags medicin, og det er svært at forestille sig, at alle præparater er relevante for den ældre. En gennemgang af den ældres medicin vil give et større helhedssyn på personens behandling. Det vil være muligt at fjerne den medicin, som måske har så langsigtet en effekt, at den ældre ikke når at få glæde af den, men kun mærker bivirkningerne. Der kan også være medicin, der modvirker hinanden, eller behandling, som skulle have været stoppet for længe siden.
 
”Der har med sikkerhed været gode grunde til at ordinere hvert enkelt lægemiddel, men noget medicin virker ikke efter langvarig brug, mens andet kun forebygger sygdomme på den længere bane. Vi ved godt, at det kan være utrygt for mange ældre, hvis man tager medicinen fra dem. Men vi ved også, at det kan have en yderst gavnlig effekt på de ældres livskvalitet og helbred, hvis vi kan sikre, at de får den medicin, de præcis har brug for – og kun den. Og derfor er vi helt på linje med social- og ældreminister Astrid Krag, når hun siger, at man på plejehjem bør skrue op for omsorgen og ned for receptblokken,” siger Jesper Gulev Larsen.
 
Apotekerne tilbyder i øvrigt også at undervise plejehjemmets ansatte i korrekt og sikker medicinhåndtering. En øget viden om medicinens indtagelse, og virkning, styrker de ansattes forståelse for, at forringet helbredstilstand kan skyldes bivirkninger fra medicinen.