Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Pas og plej vitale sanser

Hvad nu hvis… du ikke kunne se. Ikke kunne høre. Ikke kunne dufte. Ikke kunne smage. Vi mennesker er født med syv sanser, som er vitale. Både for vores livskvalitet og for vores sundhed. Derfor gælder det om at holde sanseorganerne sunde og velplejede. Blandt andet med sunde plejeprodukter fra apoteket.

Fokus på øjets film

Hvordan skaber øjet de billeder, du ser? Hvad er øjets tårefilm? Og hvorfor er tørre øjne våde? Øjet er komplekst. Hos et voksent menneske vejer et øje kun ca. 7,5 gram på trods af alle de funktioner, det rummer. Først og fremmest kan øjet se. Det sker ved, at hornhinden bryder lyset og skaber billeder på nethinden, hvor der sidder mange millioner fotoreceptorer. Nethinden sidder bagerst i øjet som en skærm, der er forbundet med synsnerven, som sender nethindens informationer videre til hjernen, der fortolker og omdanner til de billeder, du ser. Din evne til at se på forskellige afstande kan du takke linsen for. Linsen er elastisk, og det er derfor, den kan zoome ind og ud, så du både kan se langt væk og tæt på.  

Øjet skal konstant være rent og fugtigt, og her har tårerne en vigtig funktion. Tårer renser og smører øjets overflade, de giver næring til hornhinden, og der ligger konstant en film af tårer over øjnene – hvis de er sunde og raske. Tårefilmen indeholder tre lag. Yderst et helt tyndt fedtlag (lipidlag), der ikke fedter, men er fedtet nok til at hindre, at det midterste lag – tårevæsken – fordamper. Inderst er der et slimlag, der smører øjet. Men tårefilmen kan komme i ubalance, og det kan give tørre øjne. Du mærker det ved, at øjnene svier, brænder og klør. De bliver røde og trætte, og det kan føles som om, du har sand eller grus i øjnene. Tit løber tørre øjne i vand. Simpelthen fordi tårefilmen går på overarbejde for at kompensere. 

Årsagen til tørre øjne kan fx være alder, for med alderen aftager produktionen af tårevæske. Andre årsager kan være allergi, hormonelle forandringer og visse typer medicin, og så kan noget så basalt som livsstil have indflydelse. Opholder du dig i lokaler, hvor luften er meget tør – fx undervisningslokaler eller en arbejdsplads? Har du øjnene fokuseret på en skærm det meste af døgnet? Hvis du døjer med tørre øjne, så prøv at undgå røg, stearinlys og varmeblæsere, og luft effektivt ud derhjemme. Suppler eventuelt med øjendråber. Apoteket kan vejlede dig ud fra dine symptomer og hvor stor del af døgnet, du har symptomer. 

Når ørevoks propper til

I den yderste del af din øregang sidder der nogle kirtler, som konstant producerer voks. Det er vigtigt, for ørevoks opfanger støv og andre mikropartikler fra omverdenen, og det beskytter mod at få infektion i øregangen.

Mennesker er som bekendt individuelle, og det er også individuelt, hvordan mængde, konsistens og farve af vores ørevoks er. Tilmed kan det ændre sig i løbet af livet. Du skal altså ikke blive bekymret, hvis andre har mørk ørevoks, mens din er lys. Eller hvis din er tør og hård, mens andres nærmest løber ud af øret. Til gengæld skal du være opmærksom, hvis du oplever irritation i øret. Hvis det fx klør i ørerne, kan det være fordi, de er tørre. Kratter du i ørerne med vatpinde? Har du høreapparat? Går du meget med høretelefoner? Bruger du høreværn og/eller ørepropper i forbindelse med dit arbejde? Har du eksem? Det kan nemlig betyde, at ørerne bliver tørre og klør. 

Et andet udbredt problem er for meget ørevoks, så det danner en prop. Symptomerne kan være nedsat hørelse, ømhed i øret, følelsen af en prop og svimmelhed. Og fordi ørekanalens nerver er forbundet til halsen, kan en prop af ørevoks også give hoste. Du må aldrig begynde at grave i øret med en vatpind, for du risikerer at skubbe ørevoks længere ind i øret. Og ultimativt kan du sprænge din trommehinde, hvis du stikker vatpinden for langt ind. Brug i stedet nogle øredråber, der kan blødgøre og fjerne overskydende ørevoks. 

Stoppet næse kan give snorken

Slimhinderne i næsen kan svulme op af mange årsager. Det kan være på grund af en allergisk reaktion udløst af fx pollen, støv, dyreskæl eller tobaksrøg. Og det kan være på grund af en helt almindelig forkølelse eller influenza. Næsen er en del af din aircondition, så når næsen er tilstoppet, sætter det ekstra pres på ind- og udåndinger gennem munden. Om dagen giver det symptomer som nasal tale, nedsat lugtesans og tørhed i munden. Men om natten kan det store problem opstå: Snorken. 

Der kan være mange årsager – ud over stoppet næse – til, at du snorker. Tungen kan være for stor, ganen kan være ekstra blød, og drøblen kan være længere end normalt. Dine mandler eller polypper kan være forstørrede. Du kan være overvægtig eller have overforbrug af alkohol. Og det kan være en medfødt anatomi, der udløser problemet. 

Når du sover, slapper hele kroppen af. Også det bløde væv i næsen, ganen, drøblen og tungen. Samtidig bevirker tyngdekraften, at hele svælget falder lidt tilbage i halsen, så luftpassagen bliver reduceret. Forsnævret luftvej giver ekstra pres på lufttrykket, og når næsen er stoppet, bliver presset gennem svælget ekstra stort. Det giver vibrationer i svælgets bløde dele, og det er disse vibrationer, der giver snorkelydene. 

Hvis du selv, eller din partner, synes, din snorken påvirker nattesøvnen, så tag en snak med apoteket, for måske kan noget så enkelt som målrettede næsedråber hjælpe. Hvis du i lang tid har haft tilstoppet næse, så kontakt din læge, for så er det værd at blive tjekket for allergi.

Sådan holder du munden sund

God mundhygiejne er meget, meget vigtigt for hele din livskvalitet. Dine muligheder for at spise og nyde maden. Din evne til at tale. Din lyst til at smile. Og dermed alle situationer, hvor du er sammen med andre mennesker. 
  • Tandbørste og tandpasta er det basale. Mad og drikke efterlader rester i munden, og det igangsætter en kædereaktion. Mikroorganismer fra madrester sætter sig på tænderne. Det bliver til plak, der indeholder bakterier. Og når bakterierne nedbryder kulhydrater fra kosten, så dannes der syre. Syren giver caries, så derfor er det vigtigt, at du sørger for at fjerne den plak, der sætter sig på tænderne – især langs randen af tandkødet. To helt basale våben mod plak er tandbørste og tandpasta. Din tandbørste skal kunne komme rundt i alle de små mellemrum og sprækker, så derfor er det bedste valg en børste med mange, og bløde, børstehår. En tandpasta skal først og fremmest indeholde fluor, fordi det forebygger caries. Men på apoteket kan du købe en endnu bedre tandpasta, der ud over fluor indeholder ekstrakt fra bukkehornsfrø, som bekæmper de bakterier, der kan udløse betændelse i tandkødet.
  • Mundskyl styrker hygiejnen. Selvom du børster tænderne godt, og korrekt, et par gange om dagen, så er det svært at holde munden helt fri for de bakterier, der kan udløse caries, tandkødsbetændelse og paradentose. Du kan komme langt med at huske, at alle tænder har fem flader. Når du har børstet på oversiden, ydersiden og indersiden, så kommer turen til mellemrummene. Her renser du typisk med tandtråd og/eller mellemrumsbørster. Men selvom små værktøjer kan nå langt, så kan flydende værktøjer nå længere.
  • Mælkesyrebakterier er gode. Bakterier er ikke altid uønskede. Fx har mælkesyrebakterier positiv effekt på vores helbred. Du har sikkert hørt om mælkesyrebakterier i relation til balancen i hhv. tarmen og kvindens skede. Men vidste du, at bakteriefloraen i munden også kan have gavn af mælkesyrebakterier? Når du køber mælkesyrebakterier, så bliv ikke forvirret, hvis de hedder probiotika. Det er nemlig et overordnet begreb for levende mikroorganismer, der kan fremme vores sundhed, og det er som regel mælkesyrebakterier, der gemmer sig bag navnet. Er du i tvivl, så spørg personalet på apoteket.
  • Hvis du har protese. Tænderne kan være så syge, at den bedste løsning er at trække resterne ud, og erstatte dem med en eller anden form for protese. Hvis du gerne vil undgå at miste dine tænder, så skal du især holde øje med de alarmsignaler, som kan tyde på, du er ved at udvikle paradentose. Er tandkødsranden rød? Gør tandkødet ondt? Er det hævet? Bløder det? Lider du af dårlig ånde? Og begynder tænderne måske at føles lidt løse? Paradentose er betændelse. Det begynder i tandkødet, og som alt andet betændelse kan det brede sig. Også til knoglerne. Og det er her, det bliver et stort problem. For betændelsen nedbryder lige så langsomt de knogler, tændernes rødder sidder fast i. Udfordringen er at undgå betændelse, og løsningen på den udfordring er: God tand- og mundhygiejne, hvor du hver dag får fjernet de bakteriebelægninger, der samler sig på tænderne. Bliver det alligevel relevant at få en protese, så er der to vigtige ting, du skal være opmærksom på: Husk at skylle den under rindende vand, når du har spist. Og sørg for at bruge et effektivt middel til at holde protesen fast, så tænderne ikke vipper i munden, når du taler og/eller spiser.