Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Klar besked om skedesvamp

Infektioner med skedesvamp er meget udbredt. Alle kan få svamp, og på apotekerne møder medarbejderne hver eneste dag mennesker, der har brug for rådgivning om svampeinfektion og -behandling.
Skedesvamp opstår på grund af ændringer i bakteriefloraen i skeden. I ca. 90% af tilfældene er synderen svampen candida albicans, og den har mange kvinder som en del af floraen i skeden, uden at det giver gener.

Årsagen er en ubalance i skedens naturlige bakterieflora, som er designet til at beskytte og sikre mod infektioner. Især mælkesyrebakterier spiller en vigtig rolle. De er nemlig med til at sikre et surt miljø i skeden – helt specifikt en pH-værdi mellem 3,8 og 4,4, hvilket beskytter mod infektioner.
 
Skedesvamp kan du behandle med fx vaginal creme og vaginale kapsler

Ubalance kan komme i forbindelse med:

  • Graviditet.
  • Overdreven hygiejne med brug af sæbe og/eller vask indvortes.
  • Antibiotikakur.
  • Menstruation.

75% af alle kvinder oplever at få skedesvamp på et tidspunkt i løbet af livet, og symptomerne er kløe, svien og ømhed i skeden, og de ydre kønslæber kan blive røde. Udflåddet kan ændre sig, så det bliver tykkere, mere hvidt – og grynet, så det ligner hytteost. Nogle oplever også smerter og ømhed ved samleje.

”Midler mod skedesvamp kan du købe uden recept på apoteket". Stine påpeger desuden, at når du behandler skedesvamp, er det bedst at bruge det inden sengetid. Det er for at undgå, at midlet løber ud af skeden inden, det når at virke.

I relation til sex skal du desuden være opmærksom på, at der i midler mod skedesvamp er nogle hjælpestoffer, som påvirker gummi. Konkret betyder det, at et pessar og et kondom ikke beskytter ligeså godt, som det plejer. 

Skal du gå til lægen? Eller på apoteket?

Hvis du har mistanke om svamp, så udnyt, at du kan gå hen på ethvert apotek og få råd og vejledning. Hvis du ikke synes, behandlingen virker, eller hvis infektionen kommer igen, så kontakt din læge. Det samme skal du, hvis du er gravid eller diabetiker og får skedesvamp.

For som gravid skal du være varsom med al medicinsk behandling, og hvis du er diabetiker, skal infektion tages mere alvorligt.

Sådan forebygger du skedesvamp

  • Undgå daglig brug af trusseindlæg – udflåd er naturligt, og alle kvinder har det.

  • Hvis du bruger trusser af syntetisk stof, og døjer med skedesvamp, så prøv om det hjælper at skifte til bomuldstrusser.

  • Undgå at bruge sæbe i intimzonen – og hvis du kun føler dig ren efter vask med sæbe, så vælg en mild, parfumefri sæbe med lav pH-værdi fx en intimsæbe.

  • Vask dig kun udvendig – aldrig inde i skeden.
interview med
Stine Fabricius
Sundhedsfaglig konsulent hos Danmarks Apotekerforening
Uddannet farmaceut i 2008