Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Kan sundhed købes i pilleform?

Flere og flere danskere jagter det sunde liv ved at købe kosttilskud, og mere end halvdelen af danskerne spiser kosttilskud hver eneste dag. Men er kosttilskud en overhalingsbane til et sundt liv? Og hvilke kosttilskud er relevante for dig?
Hvad nu, hvis man kunne stoppe tidens tand og dermed den aldring, som rammer både din og min krop? Eller finde en foryngelseskur, så vi aldrig blev slidt? Aldrig fik rynker. Aldrig fik gigtproblemer i bevægeapparatet. Aldrig fik alderssyn. Aldrig … ja, listen er uendelig over de aldersbetingede gener, vi må leve med.

Heldigvis findes der rigtig mange ting, man kan gøre for at optimere livskvaliteten hele livet. Naturligvis er der de helt klassiske råd om at undgå rygning, drikke begrænsede mængder alkohol, sørge for at få motion og at spise sundt. Men for mange mennesker kan der på trods af sund livsstil opstå udfordringer. Og hvis du kigger din livsstil godt og grundigt efter, er der måske huller, der trænger til at blive fyldt ud. Får din krop de vitaminer og mineraler, den har brug for i forhold til dit aktivitetsniveau, din alder og den måde, du i øvrigt lever på? 

De senere år har danskerne fået øget fokus på at optimere indsatsen for at leve et sundt, holdbart og aktivt liv. Det har også betydet øget fokus på kosttilskud og søgning af viden om specifikke vitaminer og mineraler. Du kan købe kosttilskud som piller, kapsler, pulver og væske, og vi danskere køber det i stor stil. Vi er et af de lande i Europa, der spiser mest kosttilskud, og udbuddet vokser. Og ja – det giver en god følelse at supplere sin kost med vitaminer og mineraler for at være på den sikre side. 

Kan kosttilskud kompensere?

Vi udtrykker os i højere og højere grad via vores livsstil. Midaldrende mænd i lycra, der tordner gennem skovene på deres mountainbike. Unge kvinder, der overtræner og underspiser for at leve op deres egne definitioner af idealer. Venner og kolleger, der konkurrerer om at få den bedste tid til årets ironman. Det er sundt at bevæge sig. Så sundt, at motion bliver udskrevet på recept, og at der er officielle anbefalinger for, hvor meget vi skal bevæge os for at vedligeholde et godt helbred. Motion kræver, at depoterne er fyldt op med god energi fra din kost. Og kosten er der også skrevet kloge ord om. Den ene trend og anbefaling afløser den anden. Så skal vi spise fedtfattigt, så er kulhydrater forbudt, så er brød, mejeriprodukter og kød de store syndere. Bloggere og influencere er med til at definere, hvad der er hot og not i jagten på det sunde liv. Jagten på optimal signalværdi, og den bedste udgave af sig selv, kan blive så intens, at man måske ser kosttilskud som en genvej – eller som aflad, hvis man fortrinsvis spiser tomme kalorier. Men kosttilskud kan ikke erstatte god og varieret kost, og du kan ikke regne med at være sund og energifyldt, hverken fysisk eller mentalt, hvis du ikke får rigtig mad. 

Derfor er konklusionen: Nej, kosttilskud er ikke nogen overhalingsbane til et sundt liv. Men det er en god mulighed for at supplere kostplanen og dermed optimere din indsats for at leve et sundt liv – både fysik og mentalt – så du kan være aktiv på de måder, du gerne vil. 

Holder kosttilskud, hvad de lover?

Når du køber et godkendt kosttilskud her i Danmark, er det et produkt, du kan stole på. Sortimentet er bredt, og du kan købe tilskud, der bidrager til både fysik og psyke. Kosttilskud hører under lovgivningen for fødevarer, og alle kosttilskud skal registreres af Fødevarestyrelsen. Der er skrappe krav om anprisning, reklamering og mærkning:
  • Anprisning: Løfter om virkning skal være rigtige – dvs. videnskabeligt bevist – og den forventede effekt skal være beskrevet præcist.
  • Mærkning: Produktet skal bære betegnelsen ”kosttilskud” inkl. understregning af, at kosttilskud ikke bør erstatte varieret kost. Herudover skal der stå instruktioner om dosis og detaljeret beskrivelse af samtlige indholdsstoffer (inkl. latinske betegnelser for eventuelle plantedele)
  • Reklame: Må ikke vildlede og må aldrig kunne give forbrugerne det indtryk, at kosttilskuddet kan forebygge eller helbrede sygdom.

Mysteriet om D-vitaminer

D-vitamin er nok det vitamin, der er blevet sagt og skrevet mest om. Fordi det er så vigtigt, og fordi produktionen af D-vitamin afhænger af sollyset. Når solens stråler rammer din hud, kvitterer huden med at producere D-vitaminer. Men hvordan får vi D-vitaminer om vinteren, når solen er en sjælden gæst? Hvordan får vi D-vitaminer, hvis vi fortrinsvis opholder os inden døre? Og hvordan får vi D-vitaminer, hvis vores hud er tildækket? Det kan være svært at få nok D-vitamin via kosten, selvom der findes D-vitaminer i fede fisk, fiskeleverolie, ost, æggeblomme, lam, kalv og avokado

Så svaret på at undgå mangel på D-vitaminer er kosttilskud, og det er faktisk rigtig vigtigt for flere befolkningsgrupper. Børn har brug for D-vitamin for at vokse. Voksne bruger det il at få stærke muskler og knogler. Hvis du mangler D-vitamin, kan du få smerter i kroppen, snurren/prikken i hænder, fødder og ben, og du kan føle dig træt. Myndighedernes officielle anbefalinger om dagligt tilskud af D-vitamin er: 
  • 10 µg til personer med mørk hud, fordi mørk hud ikke danner lige så mange D-vitaminer som lys hud
  • 10 µg til voksne og børn, der ikke får solstråler pga. tildækket påklædning, solcreme med ekstremt høj faktor eller for lidt ophold udendørs
  • 10 µg til børn fra 2 uger til 2 år
  • 10 µg til gravide
  • 20 µg til ældre over 70 år og plejehjemsbeboere (kombineret med 800-1000 mg calciumtilskud pga. risiko for knogleskørhed)

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at overdosis ikke udskilles automatisk. Men der skal mere end 1.000 mikrogram til om dagen, før der er risiko for bivirkninger, så i det daglige skal du ikke være bange for en overdosis. 

Lidt er godt – men er meget bedre?

Tag så vidt muligt altid kosttilskud med mindre end 100% af referenceindtaget RI (officiel vurdering af gennemsnitligt behov), når du tager:
  • A-vitamin, der kan give leverskader
  • Jern, der kan give forgiftning
  • Zink, der kan give forgiftning
I relation til risiko for overdosering er det godt at være opmærksom på, hvilke vitaminer, der er fedtopløselige, og derfor ikke kan skylles ud via urinen men ophobes i kroppen. De fedtopløselige er K, E, D, A mens resten opløses i vand.

Info

EUs officielle definition på kosttilskud 

Kosttilskud er defineret som et tilskud, der har til formål at supplere en normal kost, og som er koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmæssig og fysiologisk virkning. 

OBS

Graviditet og kosttilskud

Hvis du prøver på at blive gravid, er gravid – eller lige har født og ammer din baby, så skal du være ekstra opmærksom på, hvilke kosttilskud, du tager. De officielle anbefalinger er, at du dagligt tager:

  • Folsyre: 400 µg graviditetens første 12 uger og mens du arbejder på at blive gravid
  • D-vitamin: 10 µg under hele graviditeten
  • 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge
  • 500 mg calcium under hele graviditeten, hvis du ikke indtager mælkeprodukter.
Generelt frarådes det, at du tager andre kosttilskud uden først at tale med din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske om det.

Guide

Sådan tager du kosttilskud

  1. Tjek, hvad det indeholder.
  2. Vurder, om indholdsstofferne – og løfterne om effekt – er noget, du har brug for.
  3. Søg rådgivning om, hvorvidt kosttilskuddet indebærer en risiko for dig – f.eks. hvis du tager daglig medicin eller på anden måde er i behandling for en sygdom.
  4. Sæt dig ind i hvilken dosis du skal tage, så du hverken tager for lidt eller for meget.
  5. Hold øje med, om produktet er produceret i EU, for så er du beskyttet af de regler om kosttilskud, som er godkendt af de danske myndigheder.