Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Julemad kan gøre maven sur og hård

Julen er en tid, hvor ”bordets glæder” er en del af julehyggen og traditionerne. Julefrokoster med kolleger, venner og familie. Skåle og fade med juleknas der frister. Og ikke mindst selve juledagene, hvor mad og drikke har en central rolle. Det sender maven på overarbejde. Både fordi vi måske spiser lidt mere end til hverdag og samtidig bevæger os lidt mindre. Men også fordi tung og fed mad, evt. kombineret med alkohol, er sværere for mave-tarm systemet at fordøje. Derfor er juletiden desværre højtid for maveproblemer som halsbrand og forstoppelse.

Forstoppelse

Kostfibre og motion er to af de ting, der er med til at holde fordøjelsen i gang, så toiletbesøgene glider uden problemer. Det samme er fast døgn- og spiserytme, som din krop kender. Men julen vender op og ned på mange af disse ting, og det kan godt resultere i, at fordøjelsen siger stop ved at sætte sig som en prop.

Maven hæver op og gør ondt. Fornemmelsen af tyngde i tarmen og et tryk mod endetarmen gør det svært at nyde julehyggen. Luften i maven presser sig konstant på og vil ud. Når der så endelig er ”hul igennem”, er afføringen måske så hård og knoldet, at du dårligt kan presse en smule af den ud.

Der er ingen grund til at lade forstoppelse ødelægge julen. For der findes mange forskellige afføringsmidler, der nemt og nænsomt kan hjælpe dig og din tarm. 

Halsbrand

Halsbrand, også kaldet sure opstød, er en hilsen fra mavesækken. Her har du mavesyre, der hjælper med at nedbryde maden. Syren er vigtig for din fordøjelse, og den er også vigtig for din optagelse af de næringsstoffer, der er i maden. Med andre ord er mavesyre altså noget, du skal være glad for at have. Så længe det bliver nede i mavesækken, hvor slimhinden er designet til at kunne tåle syre.

Hvis mavesyren glider op i spiserøret – det, der på fagsprog hedder reflux – så opstår den brændende fornemmelse bag brystbenet og i halsen. Problemet kan opstå i forbindelse med fed mad ledsaget af alkohol, hvor der typisk går en halv til en hel time efter måltidet, før halsbranden melder sig.

Du har øget risiko for halsbrand, hvis du er overvægtig, fordi fedt i bughulen trykker på mavesækken. Særligt udsat er også ældre og gravide, fordi begge disse grupper har slappere muskler – herunder også den lukkemuskel, der sidder mellem spiserør og mavesæk. Halsbrand behøver ikke at ødelægge juleglæden, for mavesyren kan både neutraliseres og hindres i at glide op.

Kan du forebygge maveproblemer?

Det korte svar er: Ja – det kan du godt. Når vi taler jul og julemad, så kan du komme langt ved at holde igen med fed mad og alkohol. Generelt gør du fordøjelsen en tjeneste ved at sørge for at drikke masser af vand, der hjælper med at holde afføringen fugtig. Spise masser af fiberholdig kost, der giver tarmen noget at arbejde med, så tarmbevægelserne bliver stimuleret. Og ved at være fysisk aktiv, fordi kroppens bevægelser stimulerer tarmens bevægelser.

Men på trods af gode vaner, døjer mange alligevel med tilbagevendende symptomer på irritabel tyktarm, der viser sig som oppustet mave, mavesmerter, luft i maven og vekslende afføringsmønster.

Hvis du tilhører de 15-20% af befolkningen, der døjer med disse problemer, så kan du muligvis have gavn af at forebygge og lindre med målrettede mælkesyrebakterier, der regulerer tarmfloraen.