Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Bumser - enhver teenagers mareridt

Som om teenagealderen ikke er svær nok i forvejen! Bumser kan gøre hverdag – og især fest – til et mareridt for humøret og selvværdet. 80% af alle teenagere lider i større eller mindre grad af problemet. Så du er ikke alene. ”Og så kan du rent faktisk tage kampen mod bumserne op, hvis du er grundig og tålmodig,” lyder det optimistiske løfte fra Line Struck Madsen.
”Akne er en decideret hudsygdom, som giver store, betændte, ømme, røde knuder og blærer i huden, og det giver risiko for ar. Bumser kan også være både ømme, betændte og have en gul kerne fyldt med pus. Så det kan være svært at se forskel, og derfor tror mange, at akne og bumser er det samme. Nogle har tendens til at opfatte en person med akne eller uren hud som usoigneret. Men det er vigtigt at understrege, at uren hud ikke har noget at gøre med dårlig hygiejne.

At have betændte knopper kan være en udfordring for livskvaliteten. Både psykisk – og kosmetisk fordi, det kan være svært at skjule urenheder i ansigtet. I forsøget på at camouflere en bums bruger mange unge piger sminke, men det kan tilstoppe hudens porer, så problemet blot bliver værre.”

Klar besked om fedtet hud

Fedt får skyld for meget, hvad enten det sætter sig som puder på sidebenene eller en glinsende overflade på ansigtshuden. Men hvad er sammenhængen egentlig mellem uren hud og fedtet hud? Det ved Line:

”Du kan have fedtet hud uden at få uren hud. Du kan have uren hud, uden at den er fedtet. Og du kan have begge dele. Hudens naturlige hudfedt hedder talg, og vi mennesker har især mange talgkirtler i ansigtet, på brystet og på ryggen. Når drenge og piger kommer i puberteten, begynder de at producere hormoner, og begge køn producerer mandlige kønshormoner (androgener), hvoraf det mest kendte er testosteron, og det øger produktionen af talg. Talgen kan lægge sig oven på huden som en fedtet og skinnende hinde. Nogle producerer så meget, at det ikke kan komme væk fra huden, men i stedet propper til som talgknopper i hudens porer og hårsække. Det giver gode vækstbetingelser for den naturlige hudbakterie "propionebacterium acnes", der lever af hudfedt. Bakteriens nedbrydning af hudfedt fremmer inflammation – og dermed dannelse af bumser. Inden vi bare skælder hudfedtet ud for at give uren hud, så skal vi takke fedt for at udfylde en vigtig opgave. Det smører nemlig huden, så den holder sig elastisk og stærk. Uden fedt ville huden blive tør og krakelere, og sådan en hud er ikke nogen god barriere. Husk, at huden er kroppens største organ, og at den spiller en vigtig rolle i dit immunforsvar.”

Hvad kan trigge bumser?

”Først og fremmest hormoner,” pointerer Line. ”Det kan være i forbindelse med kvinders cyklus, det kan være i forbindelse med graviditet – og det kan være i forbindelse med stress, hvor stresshormoner trigger udbruddet af bumser. Derfor kommer bumser tit ubelejligt, når du f.eks. skal til en fest, hvor du er opsat på at se bedst mulig ud. Men den store hormonudfordring er puberteten. Så er der det store – og omdiskuterede – spørgsmål om, hvorvidt fedtholdig mad kan fremprovokere urenheder. Vi er jo altid, hvad vi spiser. Så hvis du døjer meget med bumser, kan du prøve at ændre dine spisevaner og holde øje med, om det har indflydelse, hvis du f.eks. skruer op eller ned for fed mad.”

Guide til behandling af uren hud

”Medicinsk behandling af uren hud kan lyde som en nem og kærkommen overhalingsbane til smuk hud. Men det er ikke altid førstevalg. Man kan opdele uren hud i tre niveauer: Mild, hvis du har nogle hudorme og under 10 bumser. Moderat, hvis du har 10-40 hudorme og bumser. Og svær, hvis du har flere end 40 betændte knopper, knuder og blærer. Hvis du er virkelig hårdt angrebet, skal du gå til lægen.

Tabletkur og medicinske cremer er en mulighed, men det kan udtørre huden så meget, at den kan blive meget rød og skaller af, og det er ligeså træls som bumserne. Uanset, om du er i medicinsk behandling eller ej, er min personlige anbefaling, at du går på apoteket og får en god snak med en hudplejeekspert. Her kan du få rådgivning om hudpleje som supplement til medicinsk behandling, og du kan få rådgivning om alternative og mere nænsomme behandlingsmuligheder. 

Det allervigtigste er, at behandlingen er så nem som muligt for dig. Hvis det bliver for avanceret og tidskrævende, så ender det med, at man ikke får det gjort. De to grundlæggende ting er: 

Rens huden. Aldrig med vand og sæbe, men med et mildt renseprodukt, som passer til dine hudproblemer – f.eks. en gel, du kan bruge om morgenen under bruseren, og en 3-i-1 rens, du kan bruge om aftenen. Rens må aldrig stå alene, for hvis du ikke følger op med plejeprodukter, savner huden fugt og fedt, og så modreagerer den ved at skrue op for fedtproduktionen. 

Behandl og plej huden. På apoteket har vi flere typer patenterede antibakterielle cremer med indholdsstoffer, der bl.a. fjerner bakterier og opløser ophobninger af talg i huden. Dermed virker cremerne mod både akne, bumser og hudorme.

Alle hudtyper – også fedtet og uren hud – har brug for fedt og fugt. Mit råd er, at du altid bruger produkter, der er målrettet den type uren hud, du har. Om dagen f.eks. en creme, der virker matterende, hvis du har tendens til fedtet og skinnende hud. Om natten, hvor huden regenererer, f.eks. en creme med ekstra næring.

Er du i medicinsk behandling, skal du naturligvis følge lægens anvisninger. Bruger du medicinsk creme, skal du være opmærksom på tre ting: 1) Cremen kan misfarve og smitte af på både sengetøj og tøj, 2) Det kan tage noget tid, før cremen er trukket ind, så du kan smøre din plejende creme ovenpå, 3) Uanset, om du bruger medicinsk creme om dagen eller om natten, så er det vigtigt med supplerende hudpleje for at opnå succesfuld behandling. 

Behandling gør en forskel, men der er ingen trylleformular eller genvej. Tilmed kan du regne med, at din urene hud blusser ekstra op i begyndelsen af behandlingen. Så vær tålmodig de første uger og måneder. Belønningen skal nok komme.”
 
Interview med
Line Struck Madsen
Farmakonom og hudplejeekspert 
Vejle Gorms Apotek